Reflektion
Gottsunda upgrade 



"Gottsunda inte längre utsatt område" Svenska dagbladet 12/1-2023.
Jag tänker tillbaka på projektkursen i studio Housing hösten 2022. Terminen inleddes med att lära oss om miljonprogrammets historia. Vi läste in oss på städer i Sverige samt liknande program i andra länder. Däribland Märkisches Viertel i Tyskland och Biljmermeer i Nederländerna. Studion kom fram till att “Mass housing” genomgående har varit ett gemensamt svar även om frågorna varit olika. (Detta låg till grund för en gemensam studiokatalog som vi senare släppte.)


Fortsättningsvis jobbade vi vidare med miljonprogrammet och jag nischade in mig på Gottsunda. Det visade sig tidigt att området hade en del problem. Arbetslöshet, sämre resultat i skolan, låga inkomster och en hel del stök. Gottsunda stack dock ut från mängden då området inte byggts likt andra ABC-städer. Snarare utvecklades området i etapper vilket lett till en tidslinje av arkitektur. Frågan var dock om miljonprogrammet i sig hade orsakat problemen? Ett par år tidigare hade studion kommit fram till en utvidgning av ABC (Arbete, Bostad och Centrum) och bokstäverna DEF (Diversity, Equality och Fair) lades till som komplement. De nya värdeorden fokuserade på invånaren och individen, vilket saknades i grundidén av ABC-staden. Helt enkelt kanske miljonprogrammet inte var komplett från början? Eller har det blivit mindre bra på grund av beslut genom åren?


Förstudien tuffade i alla fall på och den 11 november gjorde vi ett besök i Gottsunda. Kallt som attan. Innan hade vi valt ut en plats som vi nu kunde fota och analysera. Jag hade valt 8 stycken skivhus som låg i närheten av Gottsunda centrum - Valthornsvägen. Som många andra hus från miljonprogrammet hade de behövt en upprustning. Å andra sidan var platsen trevlig. Husen omslöt en gårdsplätt med lekplats och en gemensam tvättstuga agerade som mötesplats. Bredvid låg dock centrumbyggnaden med trafikerade vägar och parkeringsplatser. Vad som slog mina vänner och mig var att det inte fanns mycket att göra. Hade vi varit ungdomar här så hade vi nog haft rätt tråkigt i området. Jag hade innan kikat på möjlighet till aktivitet och hittade som mest ett par fotbollsplaner och en simhall. Inte heller fanns ett gymnasium i Gottsunda.


Efter besöket letade jag vidare. Den här gången fann jag något spännande. Ett initiativ hade startat runt år 2005 vilket var ett samarbete mellan kommun, polis och olika yrkesgrupper. Målet med initiativet var att få Gottsundabor i arbete. De boende kunde söka sig till denna maskin och få hjälp med allt från det administrativa till hur de bör te sig vid en intervju. Jag ringde upp en av skaparna. Det hade varit lyckat men av olika orsaker kunde de inte hålla igång projektet och det rann ut i sanden.
Problemen jag noterat hittills var att Gottsunda saknade sociala platser och aktiviteter. Utbildningsnivån var låg och arbetslösheten hög. Helt enkelt fick jag uppfattningen av att en potentiell del av problemet var att platsen saknade möten och möjligheter. Efter samtalet om projektet 2005 så föddes dock en idé. Jag hade ju dessa 8 centrala hus. Vad skulle hända om man öppnade upp husen för aktivitet och föreningsliv? Planen blev att göra om bottenvåningarna till lokaler
och ge husen teman. Jag lekte vidare med idén och gjorde en av byggnaderna till ett administrativt hus, här fanns Uppsala kommun, arbetsförmedlingen och studievägledare. Tanken var att Gottsundabor kunde söka sig hit och få hjälp med att starta eget eller få vägledning. Därefter kunde de testköra sina företag i de nybyggda lokalerna eller ge kurser i exempelvis dans och matlagning. Resterande hus fick några provisoriska teman. Däribland: ungdomar, världens alla hörn, teknik, barn och äldre. Här kunde yngre umgås, dansa, fika eller lära sig spela instrument. Boende i Gottsunda kunde besöka “Världens alla hörn” för matlagningskurser eller keramik. Barnen fick en förskola (redan existerande) och från huset brevid kunde äldre ta hjälp av tekniskt kunniga Gottsundabor eller umgås med barnen. Ett åttonde hus fick temat flexibilitet där exempelvis aktiviteter för enbart kvinnor kunde hållas. Husen skulle i sin tur renoveras och partier i glas och trä byggdes ut för dessa funktioner. Bostäderna ovanför behölls och blev tillgängliga för de som bland annat arbetade i lokalerna. Helt enkelt en nystart med bostad och företagsverksamhet för den som sökte sig hit. På innergården skapades plats för marknad och träd planterades. Detta gav en chans till arbete och möjlighet till att umgås och ha roligt.


Slutpresentationen hade kommit och vi skulle presentera våra projekt för Uppsala kommun och Uppsalahem. Sista ordet på det inövade manuset lästes på knackig engelska och presentationen var över. Framför mig satt kritikerna, tysta. De var inte särskilt sålda på projektet. Hoppsan!

Hursomhelst. I mitten av december läste jag en artikel om Gottsunda. I artikeln står det att Gottsunda inte längre klassas som ett "särskilt utsatt område". När man arbetat med ett projekt under en längre period och snöat in sig på en plats så sätter det spår. Projekten är i mitt tycke inte som andra skolprojekt där uppgifter avverkas och avlöser varandra. En artikel likt ovan väcker därför ett - vad hände sen? Helt plötsligt har tiden gjort att vissa frågor går att få svar på. Alternativt fanns redan svaren  men det man lärt sig har mognat tillräckligt för att man ska kunna förstå dem.

"Ungdomsarenan drivs av kommunen och svenska kyrkan. Tanken när de startade upp för två och ett halvt år sedan var att skapa en plats där högstadieelever kunde hänga från att skolan slutar till att fritidsklubbarna öppnar.
– I början hade vi kanske 30 besökare. Nu kan det vara uppemot 90 ungdomar på en kväll som kommer hit, säger Louise Niska."

"Ahmed visar runt i lokalerna och pekar ut biljard, pingisbordet, sofforna där de spelar Fifa och en studio där man kan skapa musik.
– Alla här försöker förbättra Gottsunda. Vi har så mycket talang här, säger han.
“På grund av att det klassats som ett särskilt utsatt område har också satsningarna på området blivit fler.
– Numera har vi socialtjänsten på plats som jobbar med familjerna i närområdet, vi har arbetsmarknadscenter, SFI och öppen förskola. Mycket av det som försvunnit från andra utsatta områden har man lyckats få tillbaka hit. Det tror jag ger styrka.” - SVD


Man kanske inte var helt ute och cyklade med projektet ändå. Fast med facit i hand så hade jag nog krånglat till det lite. I det här fallet var den nedskalade idéen som flöt, fånga upp ett par glada ungdomars initiativ. Det känns extra fint att det dessutom är interna kraftåtgärder som ser ut att ha fungerat. Samtidigt blir man nyfiken på vilka andra små medel som kan användas om ett center och en ungdomsgård kan göra så mycket gott. Självklart är det antagligen inte hela lösningspaketet för en plats likt Gottsunda men artikeln är värd att ta med sig. Saker och ting kan antagligen förenklas ännu mer även om det i stunden känns komplett. Egentligen behövs nog ganska lite för att en effekt ska bli stor.


** Texten spinner vidare på de verktyg vi gavs inför uppgiften. Jag är därför medveten om att vissa anledningar/orskaker kan ha förbisetts. Det kan vara allt från politik till kriminalitet. Texten kan därför anses en aning naiv. Å andra sidan är det fördelen med en skolmiljö. För att experimentera och lära sig så behöver man inte alltid väga in allt.

10 januari 2024



 

  • 2.0 PRESENTATION 1
  • Situationsplan Valthornsvägen G
  • elevation gottsunda
  • sektion gottsunda
  • Axanometri - Diagram - Gottsunda
  • Gottsunda - Valthornsvägen - Rendering



Kommentarer